Riding with Connection

Kuva: Nina Dahlblom

Todellinen hevostaito perustuu syvää yhteyteen hevosen ja ihmisen välillä.  Sisäinen (epä)tasapainosi heijastuu hevoseen ja ollaksesi hyvä kumppani hevosellesi, sinun on oltava aidosti oma itsesi.  Kun olet läsnä aidosti ja rehellisesti, olet valmis kokemaan oman ja hevosesi todellisen potentiaalin.

  • Koetko, että tekninen ratsastuksen opettelu auttaa sinua kehittymään, mutta palapelistäsi silti puuttuu useita palasia?
  • Etsitkö harmoniaa hevosesi kanssa, mutta et ole varma mitä kautta se löytyy?
  • Tuntuuko sinusta, että hevosesi ei ymmärrä mitä siltä haluat?
  • Joudutko jatkuvasti erimielisyyksiin hevosesi kanssa?
  • Haluatko syventää yhteyttäsi hevoseesi?

Mitä Riding with Connection on?

Teknisellä tasolla Riding with Connection keskittyy ratsastajan ja hevosen biomekaniikkaan. Mielikuvien, hengitysharjoituksien ja konkreettisten neuvojen avulla autan sinua löytämään tasapainoisen ja tehokkaan istunnan.   Tämän seurauksena vuorovaikutuksesi hevosesi kanssa selkiytyy ja huomaat eron jo ensimmäisen tunnin aikana. Hevoset ovat kuitenkin myös mestareita tunnetaidoissa ja saavuttaaksesi todellisen yhteyden ratsastajan fyysinen tietoisuus ei riitä.  Vain huomioimalla myös tunnetilasi ja sen vaikutukset hevoseen, voit päästä syvemmälle tasolle vuorovaikutuksessasi hevosen kanssa. Tämä tarkoittaa myös herkistymistä hevosen viesteille.  Vain aidon kaksisuuntaisen vuorovaikutuksen avulla voit muodostaa tasapainoisen suhteen hevosesi kanssa.

Kuva: Tiina Niiranen

Kenelle Riding with Connection on suunnattu?

Riding with Connection tunnit on suunnattu kaikentasoisille ratsastajille lajista riippumatta. Voit olla aloittelija, joka vasta harjoittelee kevennystä taikka ammattilainen, joka valmistautuu kymmenenteen kilpailukauteensa.  Tärkeintä on, että sinulla on halu parantaa yhteyttäsi hevoseesi. Lisäksi avoin suhtautuminen oppimiseen ja kunnioittava asenne hevosta kohtaan ovat itselleni ensisijaisia asioita.

Onko Riding with Connection kouluratsastusvalmennusta?

Kyllä ja ei.  Vaikka omat juureni ovatkin kouluratsastuksessa, valmennan jokaista oppilastani yksilöllisesti heidän valitsemassaan lajissa. Siksi toivon, että oppilaani uskaltavat tulla tunnille juuri sellaisina kuin he ovat, vaikka se olisi vähän perinteisestä tekemisestä poikkeavaa. Uskon kuitenkin, että kentällä työskentely muodostaa perustan hyvälle ratsastukselle ja siksi lähestyn opettamista kenttätyöskentelyn kautta.  Perusasioiden kertaaminen on lähellä sydäntäni, sillä olen vuosien saatossa huomannut, että suurimmalla osalla ratsastajista on aukkoja perusosaamisessaan. Tavoitteeni on helpottaa hevosen työtä ratsuna auttamalla ratsastajia parantamaan istuntaansa ja selkeyttämään kommunikaatiotaan.

Mitä tunnin aikana tapahtuu?

Jokainen istuntatunti on erilainen, sillä se suunnitellaan aina sinulle ja hevosellesi sopivaksi.  Ensimmäinen tunti on kuitenkin tyypillisesti aika samantapainen, riippumatta ratsukon tasosta taikka kokemuksesta.  Ensimmäisellä tunnilla käydän biomekaniikan perusteita kuten istuinluiden asentoa ja niiden vaikutusta hevoseen, ratsastajan kehon asentoa ja keskivartalon voimantuottoa sekä ratsastajan intentiota ja sen kohdistamista oikein.  Opimme myös kuuntelemaan hevoselta tulevaa palautetta. Oppiminen on hyvin yksilöllistä ja yhdessä tutkimme mikä on paras tapa sinulle ja hevosellesi.  Sen sijaan, että kertoisin sinulle mitä sinun tulisi tehdä, kysyn paljon kysymyksiä ja autan sinua löytämään sinun kehollesi, mielellesi ja hevosellesi oikeat vastaukset.  Riding with Connection ratsastustunti on siis interaktiivinen kokemus, tiimityötä sinun, hevosesi ja minun välillä.

Kuva: Nina Dahlblom

Kuinka valmistaudun ensimmäiselle tunnille?

Olemalla oma itsesi!  Valmistaudu ottamaan tunnin anti vastaan avoimin mielin ja keskustelemaan siitä mitä kehossasi ja mielessäsi tapahtuu, kun olet yhteydessä hevosen kanssa.  Uskon, että jokainen on oman kehonsa asiantuntija ja luotan siihen, että tuot tämän tietotaidon mukanasi myös tunnille. Jos joudut vaikeiden tunnetilojen, kuten frustration tai pelon valtaan tunnin aikana, toivon, että voimme yhdessä kohdata tämä tunteet ennen kuin jatkamme eteenpäin.  Tämä voi joskus olla haasteellista, mutta vakuutan, että tunteiden käsitteleminen on sen arvoista, sekä sinulle, että hevosellesi.

Mitä mieltä olet kannuksien ja raipan käytöstä?

Vaikka itse ratsastan ilman kumpaakaan näistä apuvälineistä, oppilaani voivat puolestani käyttää niitä, jos kokevat sen tarpeelliseksi.  Toivon kuitenkin, että molempia välineitä käytetään hevosta kunniottaen, sillä väkivalta ja pakottaminen eivät koskaan ole oikea vastaus mihinkään ongelmaan; hevosen lyöminen tai kannuksilla potkiminen rikkoo positiivisen yhteyden eläimen ja ihmisen välillä.  Jos tämä on kuitenkin toimintatapa johon oppilaani turvautuu, voimme yhdessä tarkastella tätä ilmiötä ja löytää uudenlaisia ratkaisumalleja avoimessa ja hyväksyvässä ilmapiirissä.

Opetatko ratsastuksen lisäksi myös muita tapoja kommunikoida hevosen kanssa?

Ilman muuta!  Esimerkiksi maasta työskentely on todella tärkeää.  Naksutinkoulutus, vapaana työskentely tai vaikkapa yhdessä käveleminen ovat hyviä tapoja tutustua hevoseen paremmin ja oppia tuntemaan sen ajatuksenjuoksua.  Jos sinusta tuntuu, että hevosesi “kettuilee” maasta käsitellessä tai koet, että eläin ei ole läsnä, voin auttaa sinua ymmärtämään hevosesi maailmaa ja muodostamaan sen kanssa yhteyden josta on teille molemmille iloa ja hyötyä. Usein ihmiset eivät vietä tarpeeksi aikaa hevostensa kanssa tekemällä juuri sitä mikä sille tulee luonnostaan eli “ei mitään”.  Kannustan sinua kehittämään tätäkin taitoa hevosesi kanssa niin paljon kuin mahdollista.