top of page

Ratsiope - suomi sanakirja

Ratsastuksenopetuksessa kuulee usein samoja fraaseja toisteltavan vuodesta toiseen.

Kantapäät alas! Istu syvälle satulaan! Myötää hevosen liikettä!

Usein nämä ohjeet kuulostavat ymmärrettäviltä, mutta kun niitä alkaa pohtimaan tarkemmin, ne osoittautuvat sekä ympäri pyöreiksi että epätarkoiksi. Otetaan nyt vaikka hevosen liikkeen myötääminen. Mitä se todella tarkoittaa? Kaikki jotka ovat ikinä ratsastaneet, tietävät vuoren varmasti miltä tuntuu, kun liikettä EI myötää, mutta miten itse myötääminen sitten tapahtuu? Ei ainakaan taikaiskusta, se on sanomattakin selvää.

Kun opettaja kehottaa kentän laidalta oppilasta myötäämään, mitä oppilaan tulee tehdä? Rentoutua? Mutta mistä kohtaa kehoaan? Istua syvemmälle satulaan? Mutta mitä syvemmälle istuminen todella tarkoittaa?

Vastaus mihin tahansa näistä kysymyksistä, kun sitä todella lähdetään yksityiskohtaisesti selittämään ja opettamaan, on hyvin monisäikeinen ja vaatii opettajalta tietoa sekä hevosen että ihmisen anatomian ja fysiologian lisäksi myös oppimisteoriasta, jotta hän voi purkaa opetettavan asian ymmärrettäviin osiin. Asiansa tuntevat opettaja ymmärtää myös, että ratsastajan kehottaminen istumaan syvemmälle satulaan taikka myötäämään hevosen liikettä selittämättä MITEN se tehdään, johtaa yleensä erilaisiin istuntavirheisiin kuten lysähtäneeseen ryhtiin, taaksepäin nojaamiseen taikka jaloilla puristamiseen, jokainen kun käsittää tämän ”syvälle istumisen” tai ”myötäämisen” kehossaan omalla tavallaan.

Ratsastuksen biomekaniikka perustuu näiden kysymysten ja muidenkin vastaavien istuntaan liittyvien asioiden selittämiseen niin yksityiskohtaisesti, että jokainen ne ymmärtää. Ratsiope - suomi sanakirjan artikkeleissa esittelen ratsastusopetuksessa yleisesti viljellyn neuvoja ja niiden väärinkäsittämisestä aiheutuvia istuntavirheitä. Lisäksi pyrin avaamaan ohjeen takana piilottelevan totuuden siitä, miten meidän tulisi istua hevosen selässä, jotta voisimme kommunikoida selkeästi ja eleettömästi lajien välisessä vuorovaikutustilanteessa, jota myös ratsastukseksi kutsutaan.

bottom of page