top of page

Katariina Alongi

katariina-alongi-1232.jpg

Kuva: Sanna Kostamo

​​Katariina Alongi (os. Kaartinen) on hevosalan monitaituri ja valmentaja Coaching with Connection - filosofian takana. Katariina aloitti ratsastuksen 10-vuotiaana 70-luvulla suomalaisessa ratsastuskoulussa. Muutamaa vuotta myöhemmin, 14-vuotiaana, hän aloitti ratsastuksen lisäksi vikellyksen harrastamisen. 

Katariina käytännössä asui tallilla koko lapsuutensa ja nuoruutensa. Vaikka hän ei voinutkaan omistaa omaa hevosta, kovan työn ja vähän ehkä lahjakkuudenkin avulla, hän oppi ratsastamaan muiden ihmisten hevosia menestyksekäästi. Seuraavan kahden vuosikymmenen aikana hän kokeili kilpailemista kolmessa lajissa kolmessa eri maassa seuratasosta kansainvälisille areenoille saakka.

Kilpaileminen oli Katariinalle kuitenkin aina toissijaista valmentamisen rinnalla. Jo 15-vuotiaana hän valmensi ensimmäistä vikellysjoukkuettaan ja 17- vuotiaana hän opetti ratsastusta. 

Seuraavat kaksi vuosikymmentä Katariina keskittyi oman valmennustaitojensa hiomiseen opiskelemalla mm. liikunnanohjaajaksi. Hän valmensi Suomessa vikellyksen maajoukkuetta 90-luvun loppuun saakka, jonka jälkeen hän siirtyi pysyvästi Kaliforniaan valmentamaan. Coaching with Connection - filosofian ensimmäinen siemen istutettiin jo silloin, vikellyksen parissa.  Kun vuonna 2004 Katariinan USAlainen vikellysjoukkue voitti MM-pronssia, hän alkoi kaivata kuitenkin muutosta.

 

Vuonna 2006 Katariina alkoi opiskella Ride With Your Mind - metodia istuntavalmentaja Mary Wanlessin johdolla. Koska ymmärrys biomekaniikan tärkeydestä oli jo vikellyksen ajoilta tuttua, RWYM- opinnot antoivat Katariinalle sysäyksen pohtia ratsastajan istunnan tekniikkaa syvemmin. Tämä Wanlessilta saatu oppi on yhä osa CwC-filosofian ydintä.

 

Katariina kuitenkin koki, että vaikka tekniikka oli todella tärkeä, jotain vielä puuttui, siksi seuraavien vuosien aikana Katariina opiskeli mm. hevosten käyttäytymistä, oppimisteoriaa, tunnetaitoja, positiivista psykologiaa, operanttia kouluttamista, hengittämistä sekä eläinkommunikaatiota. Nämä kaikki yhdistettynä siihen minkä hän jo tiesi hevosista ja ratsastuksesta ennestään, avasi aivan uuden näkökulman hevosten ja ihmisten maailmaan. Katariina ymmärsi, että hyvin paljon ratsastuksenopetuksesta keskittyy yksipuolisesti hiomaan tekniikkaa ja usein nimenomaan hevosen tekniikkaa, vaikka tilanteessa on läsnä paljon muitakin tekijöitä, jotka tulisi huomioida. 

Lopulta, vuonna 2012, Katariina suoritti MB elämäntaidonvalmentajan tutkinnon, josta hän sai lisää näkökulmaa vuorovaikutukseen ja sen merkitykseen erilaisissa valmennustilanteissa.  Biomekaniikkaan perustuva, tunnetaidotkin huomioonottava vuorovaikutteinen valmennusfilosofia nimeltään Coaching with Connection oli vihdoinkin syntynyt.  

"Opiskelua tärkeämpää on aina ollut hevosten viisaus, jota ei voi kirjoista oppia. Se kulminoitui omalla kohdallani elämäni parhaimpaan opettajaan, erään sveitsiläisen oppilaani Oldenburgtammaan, Little Loveen.  Lilo ei mullistanut ajatusmaailmaani pelkästään hevosten suhteen, tamma opetti minulle myös jotakin mittaamattoman arvokasta itsestäni. Nämä opetukset elävät ja kasvavat minussa yhä, motivoiden minua myös tekemään työtäni ihmisten ja hevosten parissa.

Jokaisen matka hevosten maailmaan on omanlaisena.  Minun tieni toi minut lähemmäksi intuitiivista, herkempää yhteyttä kaikkeen elolliseen. Sinun tarinasi voi olla hyvinkin erilainen ja se on minun puolestani hyvä asia."

hevosen tervehtiminen

Kuva: Nina Dahlblom

"Mikään tarina ei ole parempi kuin toinen, tarinat ovat vain erilaisia.  Minun haluni on auttaa sinua ja hevostasi löytämään tie toistenne luo siinä viitekehyksessä, minkä olette luoneet yhdessä. Se voi tapahtua joko tekniikan, tietoisuuden tai tunteen kautta."

 - Katariina Alongi 

keskittyminen

Katariinan koulutus

  • Liikunnanohjaaja; valmennuslinja Vierumäellä 1994

  • Filosofian Maisteri, Helsingin yliopisto1999 

  • MB Elämäntaidon valmentaja – tutkinto 2012

  • Mary Wanless: Ride With Your Mind – opettajakoulutus (2006-2008, 2015, 2017, 2024)

  • Marta Williams eläinkommunikaatio-opinnot (2008, 2010, 2015)

  • Eponaquest-kurssit (2009, 2011) Finding Your Authentic Self ja Accessing Authenticity

  • Trust Technique Practitioner 2021

  • Jatkuva kouluttautuminen mm. biomekaniikka, Therapeutic Coach, NLP, Enneagrammi, Positiivinen psykologia, EFT ja TRE 

  • Hengitysvalmentajan opinnot 2024

Linkki Katariinan omille sivuille
bottom of page