top of page
Writer's pictureKatariina

Tunnekieli on hevosten kieli


Hevonen kommunikoi tunteiden avulla

Ehkä olet riidellyt aamulla puolisosi kanssa ja mielesi on musta. Saattaa olla, että töissä on ollut myös rankkaa, YT-neuvottelut häämöttävät tulevaisuudessa, etkä tiedä kuinka sinun käy. Tai ehkä mieltäsi kalvaa jokin ongelma, joka on vaivannut sinua jo jonkin aikaa. Koska tiedät mistä löydät paremman olon ja saat muuta ajateltavaa, lähdet tallille.


Hevosesi, joka on yleensä helppo saada laitumelta kiinni, ei aluksi ole näkevinäänkään sinua. Harjatessa se kiukuttelee ja vaikuttaa erityisen nyrpeältä, kun talutat sen kentälle. Mikä sitä nyt oikein vaivaa? Ratsastus on tahmeaa ja hevonen niskoittelee voimakkaasti, tai jos huonosti käy, pukittelee ja ryntäilee, mikä on sille hyvin harvinaista. Voi hitto, miksi juuri tänään, kun on muutenkin paska päivä! Oma tunnetilasi kasvaa turhautumisesta raivoon ja lopulta tilanne päättyy syyllisyyden ja häpeän kyyneleihin.


Hevoset ovat herkkiä tunnetaidon mestareita. Ne ovat saaliseläimiä, joiden selviytyminen maailmassa on tuhansia vuosia ollut kiinni siitä, miten hyvin ne tunnistavat ympäröivien eläinten tunnetilojen vaihtelut. Ympäristön energiaa tarkkaillaan jatkuvasti ja siihen vastataan tarvittavalla tavalla, olipa se sitten pako, taistelu tai rauhoittuminen syömään.

Hevoset näkevät tunteet informaationa ja kommunikaatiovälineenä. Jos yksi lauman hevosista pelästyy, koko lauma reagoi asiaan ja siirtyy turvallisempaan paikkaan. Hevoset siis ottavat tunteen viestin vastaan, toimivat sen mukaisesti ja sitten rauhoittuvat tilanteen mentyä ohi. Ihmiset suhtautuvat tunteisiin eri lailla, he eivät usein kehtaa näyttää tunteitaan tai yrittävät kieltää ne. Joskus niitä peitellään hymyilevän naamion alle. Hevoset eivät kuitenkaan usko naamioon, ne tietävät mitä me tunnemme kehossamme, sydämessämme ja mielessämme ja jos se ei mene yksiin naamion kanssa, ne kokevat tilanteen epäilyttävänä.


Meidän ihmisten kehotuntemus ja tunteiden tunnistaminen on usein heikkoa. Opimme jo lapsena sysäämään syrjään kehon intuitiiviset viestit. Etenkin vaikealta tuntuvat tunteet kuten pelko, turhautuminen ja viha koetaan kiellettyinä. Kun tarpeeksi kauan kiellämme tietyt tunteet, emme enää tunnista niiden olemassa oloa. Tunteiden kieltäminen vie meitä kauemmaksi sisäisestä viisaudestamme. Nämä kielletyt tunteet kuitenkin jäävät elämään kehoomme ja hevonen reagoi niihin koko olemuksellaan.


Omien tunteiden ja energian tunnistamista voi harjoitella. Tuo aluksi huomiosi kehoosi ja paikanna missä ”olet” kehossasi. Oletko tietoinen vatsastasi, sydämestäsi, jaloistasi vai kurkustasi? Vai tuntuuko siltä, että yhteys kehoosi pään alapuolella on katkennut kokonaan ja ajatuskin yhteyden luomisesta on vieras?


Tämä harjoitus auttaa sinua kuuntelemaan kehoasi ja sen tuntemuksia:


Mene selällesi makaamaan tai ota mukava istuva asento. Sulje silmäsi ja hengitä kolme kertaa rauhallisesti syvään. Tunne, miten jokaisella hengenvedolla olet enemmän läsnä kehossasi. Aisti aluksi vain hengitystäsi, mutta keskity sitten jokaiseen kehosi osaan vuoron perään. Etene rauhallisesti, aloittaen varpaistasi ja päätyen päälakeen. Miltä kehossasi tuntuu? Anna kaikille kehonosillesi lupa rentoutua. Tunnetko jossain kehonosassa jotain erityistä? Pysähdy siihen hetkeksi, anna kehon tuntemuksen tuntua. Voit kysyä aistimukselta onko sillä jotain viestiä sinulle. Vastaus voi olla tunne kehossasi tai saatat kuulla vastauksen ajatuksen muodossa. Kun olet käynyt kehosi läpi varpaista päähän, henkäise lopuksi syvään. Lepää vielä hetki paikoillasi ja nauti rentoutuneesta olosta.


Ennen kuin menet tallille hevosta tapaamaan, tarkastele omaa kehoasi. Voit tehdä sen myös uudelleen hevosen seurassa. Kun olet tunnistanut missä ”olet” kehossasi (esim. vatsa, rintakehä, kurkku, pää), huomaa miltä kehossasi tuntuu tällä alueella. Mitä tunnetta tämä alue pitelee? Mikä on tunteen viesti sinulle? Anna tunteelle nimi. Jos se on ”pelko”, viestiikö se sinulle, että sinun pitää siirtyä turvaan? Vai oletko turhautunut? Turhautumisen viesti on yleensä se, ettei toimintastrategiasi ole toimiva tai tehokas. Se usein kertoo siitä, että olet tehnyt samaa asiaa uudelleen ja uudelleen, odottaen, että jotain muuttuisi, mutta näin ei ole käynyt. Tai jos tunnet vihaa ja raivoa, sinun tulee ehkä katsoa rajojasi ja miettiä, on niitä rikottu ja mitä voit tehdä asian suhteen. Vai suojeleeko viha jotain muuta tunnetta sinussa, kuten häpeää tai pelkoa?


Älä yritä vapautua tunteesta tai peitellä sitä, sen sijaan ole sen kanssa, kuuntele sitä ja löydä sen takana oleva viesti. Tunteet ovat tietoa siitä mikä on sinulle juuri tässä tilanteessa tärkeää ja ne ohjaavat sinua kohti tulevaisuutta. Tunteiden tuntemisen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että tilanne lähtee kokonaan lapasesta ja olet toimintakyvytön, tai käyttäydyt tavalla, joka ei palvele sinua. Kun olet tietoinen energiastasi ja kehostasi, sinulla on mahdollisuus säädellä tunteitasi ja päättää miten reagoit niihin. Tiedän - helpommin sanottu kuin tehty, mutta harjoittelun avulla, tästäkin asiasta voi tulla arkipäivää.


Hevosten kanssa olen nähnyt tämän ilmiön yhä uudelleen ja uudelleen. Kun ihminen tunnistaa ja hyväksyy tunteensa, on rehellisesti sitä mitä hän on, hevonen rauhoittuu ja haluaa olla yhteydessä. Kehotankin usein oppilaitani nimeämään vaikean tunteen ääneen, kertomaan sen itselleen ja hevoselleen. Tunteen nimeäminen vähentää automaattisesti tunteen voimakkuutta, mutta se tuo meidät myös läsnäolevaksi tähän hetkeen.


”Nyt mua pelottaa niin, että kädet tärisee.”


”Voi että mua raivostuttaa, tästä ei tule mitään, tekee mieli kirkua!”


Hevoset pyrkivät yhteyteen silloin kun ihminen on rehellisesti läsnä omana itsenään, tunteineen kaikkineen. Jokainen hevonen on tietenkin myös yksilö ja vaikka ne usein heijastelevatkin meidän tunteitamme, niillä on myös oma tunnemaailmansa ja -kapasiteettinsa. Kuten me ihmiset, toiset hevoset kestävät esimerkiksi epätietoisuutta ja jännittäviä tilanteita paremmin kuin toiset. Jokainen hevonen kuitenkin arvostaa ihmisen aitoutta, ne hyväksyvät meidät juuri sellaisina kuin olemme, jos uskallamme vain sitä olla.


Riippumatta siitä minkä tasoinen ratsastaja tai hevostelija olet, hyvät tunnetaidot muuttavat suhdettasi hevoseen, sillä ne vaikuttavat jatkuvasti päivittäiseen kanssakäymiseen hevosen kanssa.


Sillä ei siis loppujen lopuksi oli juurikaan väliä mitä tunnet. Tärkeintä on se, että hyväksyt tunteesi olemassa olon ja tunnistat oman energiasi ja sen vaikutuksen ympäristöön. On myös tärkeää, että olet tietoinen omasta kehostasi ja pyrit olemaan kehossasi parhaasi mukaan. Uskalla antaa hevosesi auttaa sinua tässä asiassa, jos olet valmis kuulemaan hevosen viestit, se kyllä kertoo mitä sinun tulee katsoa omassa tunnemaailmassasi. Valmistaudu myös siihen, että tämä on asia, jossa ei koskaan tule valmiiksi, vaan sitä harjoitellaan hamaan tulevaisuuteen. Joudumme myös usein tämän matkan aikana pois mukavuusalueeltamme, mikä sekin on tärkeää kasvun kannalta. Tätä ei kuitenkaan kannata pelästyä, sillä lopussa kiitos seisoo. Itsetuntemusta ei voi mitata rahassa eikä sydänyhteyttä hevoseen voi selittää sanoin.


Tässä vielä lopuksi oma suosikkiharjoitukseni niitä hetkiä varten, jolloin stressikäyrä nousee syystä tai toisesta. Se on nopea, kesto vain noin minuutin. Mitä enemmän harjoitusta teet, sen helpommaksi se tulee ja sitä kautta energiasi muuttuu terveemmäksi. Kokeile tehdä tämä harjoitus myös hevosen kanssa, tämä on niidenkin lempiharjoitus.


Sulje silmäsi. Hengitä syvään kolme kertaa. Tuo sitten huomiosi sydänalaasi. Voit myös laittaa toisen kätesi sydämesi päälle, jos se auttaa. Jatka hengittämistä, mutta kuvittele, että hengityksesi kulkee sisään ja ulos sydämessäsi olevan luukun kautta, joka aukeaa aina sisään- ja uloshengityksen aikana. Kun olet löytänyt sydänhengityksesi, tuo siihen mukaan jokin sydäntä lämmittävä tunne. Voit ajatella jotain ihmistä tai eläintä, jota rakastat syvästi tai tuntea kiitollisuutta jostakin asiasta elämässäsi. Tunne tämä rakkauden ja/tai kiitollisuuden tunne samalla, kun jatkat sydämen kautta hengittämistä. Hengitä vielä kolme kertaa syvään, tuntien tätä sydäntunnetta samaan aikaan. Avaa silmäsi. (harjoituksen voi tehdä myös silmät auki.)


Katariina Alongi opettaa istunnan biomekaniikkaa, luennoi tunteista ja tarjoaa henkistä valmennusta hevosihmisille.


Lisätietoja www.coachingwithconnection.com Tekniikka - tietoisuus - tunne

Syvennä yhteyttäsi hevoseen ja itseesi.

2,958 views0 comments

Comments


bottom of page